El artículo continúa así:
► Mostrar Spoiler
Sāvatthi. Tatra voca. Tayo me bhikkhave niruttipathā adhivacanapathāpaññattipathā asaṃkiṇṇā asaṃkiṇṇapubbā na saṃkīyanti na saṃkīyissantiappaṭikuṭṭhā samaṇehi brāhmaṇehi viññūhi. Katame tayo. Yaṃ hi bhikkhaverūpam atītaṃ niruddhaṃ vipariṇatam. ahosīti tassa saṅkhā. ahosīti tassasamaññā. ahosīti tassa paññatti. Na tassa saṅkhā atthīti na tassa saṅkhābhavissatīti. Yā vedanā atītā niruddhā vipariṇatā. ahosīti tassā saṅkhā. ahosītitassā samaññā. ahosīti tassā paññatti. Na tassā saṅkhā atthīti. na tassā saṅkhābhavissatīti. Yā saññā. Ye saṅkhārā atītā niruddhā vipariṇatā. ahesunti tesaṃsaṅkhā. ahesunti tesam samaññā. ahesunti tesam paññatti. Na tesaṃ saṅkhāatthīti. na tesaṃ saṅkhā bhavissatīti. Yaṃ viññāṇam atītaṃ niruddhaṃvipariṇataṃ. ahosīti tassa saṅkhā. ahosīti tassa samaññā. ahosīti tassa paññatti.Na tassa saṅkhā atthīti. na tassa saṅkhā bhavissatīti. Yam bhikkhave rūpaṃajātam apātubhūtam. bhavissatīti tassa saṅkhā. bhavissatīti tassa samaññā.bhavissatīti tassa paññatti. Na tassa saṅkhā atthīti. na tassa saṅkhā ahosīti. Yāvedanā ajātā apātubhūtā. bhavissatīti tassā saṅkhā. bhavissatīti tassā samaññā.bhavissatīti tassā paññatti. Na tassā saṅkhā atthīti. na tassā saṅkhā ahosīti. Yāsaññā. pe. Ye saṅkhārā ajātā apātubhūtā. bhavissantīti tesaṃ saṅkhā.bhavissantīti1 tesaṃ samaññā. bhavissantīti tesam paññatti. Na tesaṃ saṅkhāatthīti. na tesaṃ saṅkhā ahesun ti. Yaṃ viññāṇam ajātam apātubhūtam.bhavissatīti tassa saṅkhā. bhavissatīti tassa samaññā. bhavissatīti tassa paññatti.33
Na tassa saṅkhā atthīti. na tassa saṅkhā ahosīti. Yam bhikkhave rūpaṃ jātampātubhūtaṃ atthīti tassa saṅkhā. atthīti tassa samaññā. atthīti tassa paññatti. Natassa saṅkhā ahosīti. na tassa saṅkhā bhavissatīti. Yā vedanā jātā pātubhūtā.atthīti tassā saṅkhā. atthīti tassā samaññā. atthīti tassa paññatti. Na tassā saṅkhāahosīti. na tassa saṅkhā bhavissatīti. Yā saññā. Ye saṅkhārā jātā pātubhūtā atthītitesaṃ saṅkhā. atthīti tesaṃ samaññā. atthīti tesam paññatti. na tesaṃ saṅkhāahesun ti. na tesaṃ saṅkhā bhavissantīti. Yaṃ viññāṇaṃ jātam pātubhūtam. atthītitassa saṅkhā. atthīti tassa samaññā. atthīti tassa paññatti. na tassa saṅkhā ahosīti.na tassa saṅkhā bhavissatīti. Ime kho bhikkhave tayo niruttipathāadhivacanapathā paññattipathā asaṃkiṇṇā asaṃkiṇṇapubbā na saṃkīyant nasaṃkīyissanti appaṭikuṭṭhā samaṇehi brāhmaṇehi viññūhi.36 (SN 3,22(1).62 (10)Niruttipatha) 62 (10) Pathways of Language
Esto he oído. Estando en una ocasión, el Bendito en Savatthi se dirigió así a sus discípulos: "Bhikkhu, exsiten estos tres senderos del lenguaje, senderos de descripición, que son puros, que jamás se mezclan y que no están mezclados, que no se mezclarán y que no son rechazados ni por los sabios ascetas ni por los brahmanes. ¿Cuáles tres? Cualquier forma, bhikkhu , que haya pasado, cesado, cambiado, el término, etiqueta y descripción 'era' es el que aplica, no el término 'es', ni tampoco el término 'será.' Cualquier sensación..., cualquier percepción..., cualquier intención... Cualquier conciencia que haya pasado, cesado y cambiado, el término, etiqueta y descripción "era" es el que aplica, no el término 'es', ni tampoco el término 'será.' Cualquier forma, bhikkhu, que no haya nacido, que no se haya llegado a manifestar: el término, la etiqueta y la descripción que aplica es 'será', no el término 'es', ni tampoco 'era.' Cualquier sensación...cualquier percepción...cualquier intención... Cualquier conciencia que no haya nacido, que no se haya llegado a manifestar, el término, la etiqueta y la descripción que aplica es 'será', no el término 'es', ni tampoco el término 'era.' Cualquier forma, bhikkhu, que ha nacido, que se manifiesta, el término, etiqueta y la descripción que aplica es 'es', no el término 'era', ni tampoco el término 'será.' Cualquier sensación...cualquier percepción...cualquier intención...Cualquier conciencia que ha nacido, que se manifiesta, el término, la etiqueta y la descrpición que aplica es 'es', no el término 'era', ni tampoco el término 'será.' Cualquier sensación...cualquier percepción...cualquier intención...cualquier conciencia que ha nacido, que se manifiesta, el término, la etiqueta y la descripción que aplica es 'es', no el término 'era, ni tampoco el término 'será.' Estos, bhikkhu, son los tres senderos del lenguaje, senderos de designación, senderos de descripción, que son puros, que jamás se han mezclado, que no se mezclan y que jamás se mezclarán, que no son rechazados ni por los sabios ascetas ni por los brahmanes.
36. GRETIL.
37. Se sigue la traducción de Bhikkhu Bodhi del Samyutta Nikâya, 2000: 905. Es diferente de la versión de Kalupahana (1974: 184).
Continuará...